Růže šípková (Rosa canina)

To by nebyl podzim, kdyby se nesbíral šípek! :) Všimněte si kolem sebe těch krásných barev. Rudý šípek, listí hýřícími barvami od zářivě žluté až po hnědou a vše osvětlené podzimním sluníčkem. Prostě podzim, jak má být. Ano, teď to venku moc veselé není. Tak zkusme ten krásný barevný podzim přilákat! :) 

Růže pochází z Asie odkud se rozšířila do celého svěla. Egypťané jí zdobily chrámy, ale i hrobky zesnulých faraónů. Nejstarší dochované jsou už z roku 170.
Řecká básnířka Sapfó nazývala růži královnou květin. Ve starověku byla zasvěcena bohyni lásky a plodnosti - Afroditě, později Venuši. Symbolizovala nejen lásku, ale také pomíjivost, protože velmi rychle uvadá. Některé antické báje mluví o růži jako o pozůstatku ranních červánků.
Ve středověku byla součástí kláštěrních zahrad a byla úzce spjata s pannou Marii, tudíž je důležitým křesťanských symbolem.

Tento hustý keř může dorůstat až 5 m. Díky své nenáročnosti je rozšířen po celé Evropě. U nás ho nalezneme v nížinách, ve vyšších polohách i na horách. Nejčastěji podel polních cest, na okrajích lesa či suchých luk, dokonce i na skalách.
Větve tohoto keře jsou hustě pokryty až centimetr dlouhými trny. Listy jsou složené, lichozpeřené a okraje jsou zoubkaté.
Květy jsou složeny z 5 okvětních plátků světle růžové až bílé barvy. Sladce voní a jsou plné nektaru, který láká včely k jejich opylení. Kvete od května až do června.
Plod je vejčitého tvaru a my ho známe pod názvem šípek. Má lesklou slupku a oranžovou až sytě rudou barvu. Semena jsou pokryta množstvím chloupků, které se zachytí na každém povrchu.

Na sušení se nejlépe hodí šípky sbírané těsně před plnou zralostí. Musí být lesklé a ještě tvrdé. Sušíme je nejlépe uměle do 55 °C. Správně usušené musí při rozmáčknutí prasknout. Lze také použít čerstvé šípky. Ty necháme přemrznout, přemrznutím krásně změknout a dužina získá kašovitou konzistenci. Z těchto šípků můžeme udělat marmeládu nebo omáčku. Ale dáváme pozor na semínka, která by nás mohla dráždit v krku. Proto šípky vždy propasírujeme přes cedník! 

Šípek je nejznámější díky vysokému obsahu vitamínu C. Červená barva zase zajišťuje vysoký podíl karotenů. Dále obsahuje třísloviny, cukry a vitamíny skupiny B. Zvyšuje odolnost a účinně bojuje proti virózám a nachlazení. Na jaře se zase skvěle úplatní při jarní únavě. Působí močopudně, proto se používá při zánětlivých onemocněních močových cest. Dokonce si poradí i s močovými kaménky a revmatismem. Nejúčinější je šípkový čaj. Stačí rozdrtit pár šípků, vložit je do sítka a zalít horkou vodou. Necháme 5 - 10 min. louhovat a popíjíme po doušcích.