Chřest lékařský (Asparagus officinalis)

Když už máme tu sezónu chřestu a dala jsme vám sem recept, tak jsem si řekla, že by bylo dobré vědět, co jíte. ;)

Tak tedy! Lidově se této pozoruhodné rostlině říkalo ŠPARGL.

Prvně zachycen byl na fresce z roku 3000 před n. l., jako obětní rostlina egyptským bohům. V době antiky byla tato zelenina známa už i v Syrii a Španělsku. Řekové a Římani ho v sezóně konzumovali čerstvý, mimo sezónu používali sušený. A byl součástí epikurijských slavností. Římský císař Augustus založil "chřestovou flotilu", která tuto vynikající zeleninu dovážela do Říma. Po pádů Římské říše upadl do zapomnění a znovu ho objevili až v 15. století Francouzi, odkud se dále rozšířil do Evropy.

Je to jednoděložná rostlina z čeledi chřestovité. Dorůstá do výšky 40 - 150 cm. Lodyhu má krátkou a dřevnatou. Stonek nahrazuje funkci listů, tomuto jevu se říká FYLOKLADIA. Ten můžeme naleznout například i u epifytických kaktusů nebo u ruscusu. Na lodyhách tedy kvete i plodí. Listy jsou velmi drobné, čárkovité cca 3 - 4 mm, podobné například kopru. Kvete v červnu a čevenci. Květy se skládají z 6 okvětních plátků. Samičí jsou o něco menší, než samičí. Barvu mají bílou až žlutozelenou. Plodem je červenooranžová bobule.

Velmi často zplaňuje a rozšířen je po celé Evropě. Nejlepší podmínky na pěstování u nás je oblast Mělnicka.

První zmínky o léčivých účincích chřestu popsal známý antický lékař Galén ve 2 st. n. l. Uvedl jeho skvělé pročišťující schopnosti. Pozdější studie tuto vlastnost podvrdili a zjistlily, že je také zdrojem nízkokalorických folátů a draslíku. Stonky obsahují vysoké procento antioxidantů. Kyselina listová reguluje množství homocysteinu. Je jsou také důležitá pro těhotné ženy - chrání plod před poruchami nervového systému. A též účinně bojuje proti únavě, dně a Alzheimerově chorobě. Zelený chřest je výborným zdrojem vitamínu C, který pomáhá produkovat kolagen v těle a tím omlazuje celý organizmus. Působí diureticky, chrání malé cévky proti praskání a je znám i jako přírodní afrodiziakum. Podle některých studii dokonce snižuje následky nadměrné konzumace alkoholu.