Máta peprná (Mentha piperita)

K létu prostě patří osvěžující drinky, které vždy doplňuje právě máta. A to díky její mentolkové chuti a ochlazujícím účinkům. Pokud ještě mátu nemáte, tak vřele doporučuji! Je nenáročná na pěstování a v létě jí určitě využijete. :) A pro fajnšmekry doporučuji prohrabat internet a zkusit různé ovocné druhy. Dnes už je jich hromada. Taky jsem jim "propadla" a už mám samostatný záhonek plný zajímavých "příchutí - jahoda, banán, čokoláda, marshmallow atd.

Lidově též: fefrminc, větrová bylina, minta nebo bylinka Matky Boží

Rodový název "Mentha" je pravděpodobně odvozen od latinského "mente" - myšlení. Podle Plinia pomáhal věnec z mátových větviček učencům při soustředění, stimuluje totiž mozkovou činnost. Díky aromatické vůni ji Řekové rozhazovali na podlahy chrámů, čistili s ní jídelní stoly a přidávali jí do koupelí.
Římané mátu hojně využívali v kuchyni (omáčky, vína).
Arabové věřili, že posiluje mužnost a odvahu. Proto dodnes pijí silný mátový čaj.
Ve 14. století ve Francii byla součástí nápojů lásky a pouívala se k bělení zubů.
Již v 9. století měla máta několik odrůd a přidávala se do sýrů a do pytlů s obilím, aby odpuzovala hlodavce. Byla symbolem úspěchu a blahobytu, proto se přidávala do váčku s penězi. Také se říkávalo, že pověšená v domě, chrání jeho obyvatele. Je rostlinou letního slunovratu. V tento den má nejvyšší obsah léčivých látek. Hojně se používala při rituálech, meditacích a k vyvolání věšteckých snů.

Máta se velmi snadno množí vegetativním způsobem - dělením trsů. Díky oddenkům se agresivně rozšiřuje do okolí. Potřebuje dost vláhy a stinné stanoviště. Náročná na živiny není, ale v dobré půdě dokáže dorůst až do výšky 3/4 metru.

Pro léčebné účinky je nejlepší ji sklízet před rozkvětem. Po odkvětu ji lze také sklízet, jen s menším množství účinných látek. Sklízí se nať i listy od června do srpna za pěkného počasí. Nejznámější je z ní čaj, ale její použití je všestranné - sirupy, tinktura, olej, bylinkové vody, k přípravě slaných i sladkých pokrmů.

Snižuje křeče v zažívání, podporuje chuť k jídlo a tvorbu žaludečních šťáv, snižuje plynatost a krevní tlak. Účině bojuje s únavou a bolestí hlavy, čistí krev, podporuje srdeční činnost. Působí též mírně protizánětlivě - távicí trubice, dutina ústní a krk. Ochlazuje organizmus a přidává se do proslulé Alpy a cucavých Hašlerek.