Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

I Saxana věděla, že je šalvěj zázračná! ;) A jelikož je právě doba její sklizně a včera jste mohli zaregistrovat můj rychlorecept na fb. Tak jsem se rozhodla vám sepsat pár zajímavých informací o této léčivce.

Můžete ji též znát pod názvy: babské ucho, vlčí chvost nebo šarbetová bylina.

Šalvěj je nejen aromatické koření, ale také všestrannou léčivou bylinou. Dokonce je i posvátnou bylinou kněžích. Pochází ze Středozemí a latinský název je odvozen od slova Salvare - zachránit. Římané věřili, že pečuje o jejich nervy a paměť a Arabové si díky ní zajišťovali dlouhověkost. Odtud se šelvěj dostala do Evropy. Naše prababičky ji používaly velmi hojně, stejně jako my dnes používáme naťovou petrželku.

Šalvěj je mohutý polokeř vysoký až 1 m. Lodyha je čtyřhranná a spodní část velmi rychle dřevnatí. Listy jsou vejčité, řapíkaté, mají jemně vrásčitý povrch, v mládí je oplstěný zelené až stříbřité barvy. Květy jsou uspořádány v lichopřeslen.

Sbírají se listy před rozvětem, od května až do září. Nejlépe za suchého slunného počasí a ihned se suší na temném míste s dostatkem vzduchu.

Obsahuje vitamíny řady B, silice, flavonoidy, třísloviny, estrogenní hormony. Účinné látky aktivují krevní oběh, podporují nervový systém a zklidňuje podrážděný žaludek. Nejčastěji se používá čaj k vnitřnímu i zevnímu použití.
Po douškách užívaný čaj zaručeně vyléčí nachlazení, snižuje horečku při zánětech, předchází vzniku obrny a mrtvici. Lze s ní úpravit hladinu cukru v krvi, využití nalezne i přio obtížích s míchou, žlázami nebo při třesu končetin. Čistí krev, odhleňuje dýchací cesty a podporuje chuť k jídlu.
Zevně šalvěj blahodárně pečuje o pleť i vlasy, zaceluje rány. Hravě si poradí se záněty dutiny ústní a parodontóze. Sedavé koupele vyřeší problémy se ženskými orgány a posiluje nervy. Hmyzí bodnutí potřete rozmnělněným listem a ucítíte okamžité zklidnění. Šalvějový ocet se zase uplatní u lidí dlouhodobě nemocných pro svůj oživující účinek.

V kuchyni jí uplatníte při pečení jakéhokoliv masa. Spolu s bazalkou, rozmarýnem a tymiánem tvoří známou směs Provensálského koření, která dodá Ratatouille tu správnou vůni a chuť. Skvěle si rozumí s pečenou dýní nebo sladkými brambory.