Brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica)

Dumlík jsem poprvé vysela minulý rok a letos ho dám na záhonek zase. Snadno se pěstuje a chutná výborně! Spolu s mrkví a bramborem z něj vykouzlíte polévku dumlíkačku. Skvělý je také v kombinaci s řepou a ředkví.

Lidově se mu říká: dumlík, kvak, kolník nebo kvačka

Pochází se Skandinávie a Ruska odkud se rozšířil dále do Evropy. Žlutomasá odrůda vznikla křížením hlávkového zelí a vodnice, ke kterému došlo ve středověku na našem území. Před brambory, byl tuřín s vodnicí základní potravinou našich předků. Objevoval se v jejich jídelníčku prakticky každý den. U nás se odjakživa pěstoval zejména v Krkonoších a v Podkrkonoší. 

Tuřín je nenáročná a mrazuodolná kořenová zelenina. Díky vysoké odolnosti je známý také pod názvem švédská ředkev.
Středně velké kulovité bulvy jsou fialovo-bíle či fialovo-žluté barvy. Mají hladký povrch a rostou na povrchu půdy.
Kořenový systém není moc rozvětvený. Nejčastěji mají jeden hlavní, nepříliš hluboký kořen. Vzpřímeně rostoucí listy s velkými laloky chutnají podobně jako zelí. V Německu jsou velmi oblíbeny listové odrůdy, které se dusí podobně jako špěnát.

Semínka se vysévají v dubnu přímo na pozemek. Klasická žlutá odřída se sklízí na podzim, ale existují odrůdy, které můžete sklízet už v létě. Na záhonu vydrží až do prvních mrazů. Skladování je stejné jako u mrkve. Stačí je uložit do sklepa a zasypat pískem nebo pilinami. Jeho chuť se mírně líší v závislosti na odrůdě. Letní bílé odrůdy mají konzistenci i chuť blízkou kedlubně. Žlutomasé odrůdy jsou hutnější a spíše připomínají brambory. 

Dumlík je plný vitamínu C., který funguje jako antioxidant. Díky moderním výzkumům byly prokázány i protirakovinné účinky. Dále obsahuje velké množství vlákniny a minerálů. Je též bohatý na karotenoidy, zinek a draslík. Blahodárně působí na střeva a zažívací trakt. Lze ho vařit, péct či dusit, ale výborný je i sirový.

Zdroj: pořad Herbář

Zdroj: pořad Herbář