Maliník obecný (Rubus idaeus)

Maliny k létu neodmyslitelně patří. Kdo nikdy nevyrazil na maliny, jako by nebyl. Nejraději je jím hnedka z keře. Ty chutnají nejlíp! ;) Ale samozřejmě se hodí do každého sladkého jídla nebo buchty. A nejen to! Planý maliník je plný léčivých látek. Z jeho listů každoročně připravuji vynikající fermentovaný čaj.

Lidově se maliníku také říkalo: malenka, maliní, malena, ostružiník maliník.

Většina kultur maliník nerozlišovala od ostružiníku. Mají podobné účinky a proto se stejně používali. Zevně proti otevřeným ránám a vnitřně jako prostředek proti průjmům.
Díký chutným plodům se maliník osvědčil jako zahradní rostlina. I Mathioli o něm píše ve svém herbáři, že byl vysazován a šlechtěn v kláštěrníh zahradách. U nás byl pěstován už od dob pastevectví. V 19. století se jeho pěstování rozšířilo z Evropy do Ameriky.

Je rozšířen po celé Evropě a Asii. Roste podel luk, cest, na stráních, v lesích i křovinách. Vyžaduje slunné, mírně vlhké stanoviště s kyselou půdou. 
Vytváří 2 - 5 m keře, které postupně zarostou celou plochu. Kvete v květnu bílými květy s 5 okvětními plátky. Listy jsou 3četné, zubaté, ochlupené a na spodu bílé. Větvičky jsou pokryty drobnými měkkými trny. Plané maliny mají menší plody, ale jsou plné intenzivní chuti i vůně.

K léčebným účelům sbíráme listy. Lze je sbírat v průběhu celého roku, ale nejúčinější jsou mladé listy, trhané na jaře. Sušíme je na stinném vzdušném místě nebo uměle do 40 °C. Plody se na keři objevují v červenci a srpnu. Lze z nich připravit marmeládu, šťávu nebo ocet, ale nejčastěji se jí netepelně opracované. Můžeme je i mrazit.

Listy obsahují vitamín C, flavonoidy, minerální látky a organické kyseliny, zejména pak kyselinu listovou, která podporuje tvorbu DNA.
Plody jsou plné beta - karotenu, organických kyselin, vitamínů skupiny B, pektin, antokyany, slizy a vitamín C. Podle nejmodernějších výzkumů jsou plody zdrojem vitamínu H a biotinu, které blahodárně pečují o pokožku a vlasy. 
Listy mají protizánětlivé a močopudné účinky, uklidňují, pomáhají při kašli a bronchtidě. V kombinaci s jahodníkem a ostružiníkem jsou velmi účinný prostředkem proti horečce.
Užívat by ho měli i ti, kteří mají problémy se zažíváním. Vhodný je pro těhotné ženy - tiší ranní nevolnost a posiluje dělohu.
Plody i listy posilují imunitu a pomáhají při rekonvalescenci. Léčí též onemocnění ledvin a močového měchýře.
Velmi známý je čaj z fermentovaných listů, který je nejen lékem, ale i lahodnou pochutinou.