Zázvor pravý (Zingiber officinale)

Venku nám mrzne až praští! Správný čas zařadit do jídelníčků zahřívací pokrmy a byliny. Jednou z nich je i zázvor. Když pobíhám venku, zabalím do batůžku termosku s čajem a zima mě nezaskočí! ;) 

Lidové názvy: zázvoroník nebo ďumbíř

Je jedno z nejstarších koření. První zmínky o zázvoru jsou zaznamenány ze 4. století př. n. l. Hinduista Mahabharata popisuje pokrm, ve kterém nakládá maso do zázvoru spolu s dalším kořením. V sanskrtu se nazývá srngaveram, což znamená ,,rohatý kořen".
Ajurvéda a tradiční čínská medicína ho považují za univerzální lék. Díky jeho blahodárným účinkům si ho oblíbili i Řekové a Římani. Pravděpodobně pochází z Indie, ale léčilo se s ním i v Číně.

Vytrvalá rostlina dosahující výšky až 1,5 m má dlouhé kopinaté listy. Květy se skládají ze třech žlutých okvětních plátků, růžového pysku a vzpřímeného pestíku a tyčinek.
Nejdůležitější částí rostliny je silně rozvětvený oddenek s béžovou slupkou. Jasně žlutá dužninu tvoří pevná vlákna. Ve volné přirodě se již nevyskytuje. Je pěstován v tropických oblastech.

V léčitelství i gastronomii se používají pouze oddenky - sušené, nakládané nebo čerstvé. Hojně se využívá v asijské kuchyni - čínské, thajské a japonské. Suší se na slunci buď celý nebo nakrájený na plátky. Usušený se rozemele na prášek a používá se jako koření. Přidává se do kořenících směsí. Můžeme ho i nakládat do cukru (kandovat).

Zázvor obsahuje bisabolen, zingiberen, terpen - gingerol a také kapsaicin, který je též obsažen v chilli papričkách. Oblíbený je nejen do slaných pokrmů, ale i do moučníků, bonbónů a limonád. Rovněž se z něj vyrábí zázvorové pivo.
Díky obsaženým látká konzervuje potraviny, proto se do něj nakládala zelenina a maso. Potraviny déle vydržely. Naložený je nedílnou součástí sushi. Zklidňuje a blahodárně působí na zažívací trakt. Proto se užívá při mořské nemoci nebo v těhotenství při ranní nevolnosti (nutná konzultace s lékařem). Skvěle poslouží i při nechutenství, protože povzbuzuje metabolismus a podporuje chuť k jídlu. 
Má protizánětlivé, antiseptické a analgetické účinky. Čerstvý je vynikající při nachlazení a chřipce. Je považován za afrodiziakum, podporuje imunitu a cirkulaci krve, proto zahřívá náš organismus. Na prohřátí pomohou i zevní zábaly, obklady a koupele. Uleví od bolesti svalů a kloubů.