Trnka obecná (Prunus spinosa)

Letos poprvé jsem se rozhodla udělat trnková povidla. A už se nemůžu dočkat až je ochutnám! Zatím musí ještě pořádně zmrznout, než je budu moc svařit s koření a cukrem. Tak si o nich pojďme něco povědět, ať nám to čekání rychleji uteče... :)

Lidově: trpká slíva, loh, trní, trnky

Trnka se odpradávna používala v lidovém léčitelství. Nejčastěji posloužil její svíravý účinek, který se využíval k vnitřním i vnější zástavám, pročišťování celého organismu i zahlenění. Zmiňují ji i antičtí lékaři, kteří z její šťávy vyráběli zázračný lék proti úplavici.

Tento mohutný trnitý keř může dosahovat výšky až 4 m. Nejčastěji vytváří souvislé nepropustné porosty. Křehké, drsné větvičky jsou pokryty pichlavými výběžky - kolci.
Listy jsou 2 - 4 cm dlouhé. Vyrůstají na dlouhých řapících, které mohou být mírně ochlupené. Čepel je podlouhle vejčitá, lysá, z rubu hodně žilnatá. 
Od (března) dubna do května se na keřích objevují drobné sněhově bílé kvety, které jsou uspořádány do malých okolíčcích. Ty, tvoří 5 vzájemně srostlých květů. Jeden květ se skládá z 5 kališních lístků, 20 tyčinek a jednoho pestíku. Produkují velké množství nektaru, proto je ceněnou rostlinou i pro včelaře.
Plody dozrávají konce října, začátkem listopadu a zůstávají na rostlině po celou zimu. Zprvu jsou nazelenalé barvy. Postupem času zmodrají. Uvnitř plodu je malá pecička obklopená světle zelenou, někdy nažloutlou dužninou. Mají velmi trpkou chuť, ale po přemrznutí se chuť změní na sladkou. 
Listy a květy se sbírají na jaře za slunného počasí. Suší se do 40°C. Plody sbíráme na podzim za slunného, suchého počasí. Můžeme je usušit, naložit do alkoholu - víno a nebo je můžeme nechat přejít mrazem a vyrobit z nich povidla.
Trnku nalezneme podél každé silnice, louky i lesa.

Léčivá je celá rostlina. Tradičně se sbírají květy, které mají mírně projímavý, potopudný a močopudný účinek. Podporují látkovou výměnu, pomáhají od zácpy a nadýmání. Spolu s lípou a bezinkou bojují proti nachlazení a horečce. Obsahují glykosidy - kemferin a kemferol.
Plody mají vysoký obsah tříslovin, cukrů, pektinu, organických kyselin a pryskyřice. Plody naopak působí roti průjmům. Zevně je lze použít jako stahující prostředek.
Celkově rostlina blahodárně pečuje o močové cesty a posiluje organismus. Skvělý prostředek po rekonvalescenci. 

Tip: pokud se vám nechce čekat na mrazíky, můžete trnky otrhat a strčit je alespoň na týden do mrazáku. Pak už jen svaříte s kořením, cukrem, přecedíte, povaříte a máte povidla hotová! :)