Kopřiva žahavka a Kopřiva dvoudomá (Urtica urens a Urtica dioica)

Kopřivu vždycky popíjím při jarní očistě. Nejlepší jsou mladé rostlinky, ty v sobě ukrývají nejvíc léčivé síly. Každoročně se stává hlavní ingrediencí naší velikonoční nádivky. Letos bych ráda vyzkoušela kopřivový špenát a polévku. Taky jí používám do svého domácího šampónu. Vlasy jsou po ní krásně lesklé a silné. Pokud se nechcete vyrábět s šampónem, můžete vlasy po umytí přelít odvarem.

Lidově se jim také říkalo: kopřiva pichlavá, žihlavka, pokřiva, pyhlavka, žihlava, prlice

Již staří Římané ji používali k léčbě revmatismu, šleháním postiženého místa čerstvou kopřivou. Vojáci šleháním končetin bojovali proti zimě. Byla symbolem ochrany před zlými silami a nemocemi. Proto ji lidé přidávali dobytku do píce a věšeli jí do svý příbytků. Pokud si nebyli jisti, že je zesnulý mrtvý, přiložili mu na tělo čerstvou kopřivu. Když kůže zčervenala, byla to známka, že je dotyčný naživu.

Kopřiva dvoudomá dorůstá do výšký 100 až 150 cm, rostliny nesou buď samičí nebo samčí květy, které jsou opylovány větrem. Má silný a mohutně rozvětvený oddenek. Lodyhy jsou vzpřímené, čtyřhranné a na povrchu poseté žahavými chlupy. Jejich vlákna zajišťují pevnost stonku, proto se používala ke tkaní, podobně jako konopí. Listy jsou velké, pilovité až zubaté, končící špičkou.
Pálivější žahavka dosahuje výšky pouze 40 cm. Pilovité listy jsou kulatějšího charakteru. Kořenová soustava je svazčitá, chybí oddenek. Na jedné rostlině jsou samčí i samičí květy. Oba druhy kvetou od května do června.

Léčivá je celá rostlina, proto se sbírají všechny části. Listy se sbírají nejčastěji na jaře, protože obsahují nejvíc léčivých látek. Pokud chceme použít rostlinu pro kosmetické účely, můžeme ji sbírat průběžně celé léto. Kořeny vykopáváme na podzim, po usušení je můžeme rozemlít na prášek. Listy jsou nejlepší čerstvé, sušením ztrácí hodně účinných látek. Pokud je sušíme nesmí nám zčernat a po usušení musí šustit a rozpadat se. 

K léčení se používají oba druhy. Kopřivy obsahují velké množství chrolofylu, tříslovin, aminokyselin, fytoncidů, organických kyselin - mravenčí, octová, šťavelová, křemičitá, která zabraňuje stárnutí vaziv a šlach. Je plná vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku a železa.
Dále obsahuje vitamín B, C (zejména v mladých listech) a glukokininy, která snižuje hladinu cukru v krvi.
V lidovém léčitelství se čaj doporučuje pít několik týdnů při onemocněních jater, plic, slinivky, žlučníku a sleziny. Působí močopudně, čistí krev a odhleňuje dýchací cesty při nachlazení. Účinně léčí ledvinové a močové kaménky, vředy, revmatismus, dnu a průjem.
S její pomocí lze vyléčit i chudokrevnost a anémii. V kombinaci s dalšími bylinami úspěšně bojuje proti nádorovým onemocněním a leukémii.
Kopřiva najde uplatnění i v kosmetice, pečuje o pokožku, posiluje a podporuje růst vlasů. Proto je významnou složkou v různých mastích, krémech, šampónech a kondicionérech.