Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

Kdo by jí neznal...?! Je snad v každém trávníku, ale málokdo jí používá k léčení. Vždycky jí po zimě moc ráda vidím, protože je jednou z prvních bylin,  která kvete. V trávníku jí najdete klidně už v únoru. 
V mé kuchyni se velmi často objevuje v domácím tvarohu s bylinkami, salátech a nebo jako ozdoba na dortech.
Tak drobná a přesto, tak neobyčejná. Pro mě je symbolem nezdolné životní síly a houževnatosti, protože roste prakticky všude a málo co jí zahubí. A proto si zaslouží naši úctu a obdiv. Co myslíte? :)


Lidově: chudobka, kakuška, babička, hladověnka, stokrása a  zapomenutka

Sedmikráska je symbolem čistoty, věrnosti, nevinnosti a skromnosti.  Pro Kelty byla symbolem léta a byla součástí mnoha obřadů a rituálů. Zasvětili jí bohu slunce a světla, jménem Belenus a bohyni Freye. Neobešly se bez ní svátky jako Ostara, Coamhain nebo Herfest.
Antické báje uvádí příběh o luční bohyni Belidis, která se změnila v sedmikrásku, aby unikla milostným nástrahám boha Vermuna. Byla zasvěcena bohyni Venuši.
V Řecku měla podobný význam, proto byla zasvěcena také bohyni lásky - Afroditě.
V křesťanství byla spojována s Panenkou Marii. Legenda pravý, že sedmikráska začala růst ze slz Panny Marie, když utíkala s rodinou do Egypta. 


Vytrvalá bylina dorůstá do výšky 5 - 10 cm. Přízemní růžice tvoří kompaktní trsy, které se velmi snadno množí a rozrůstají.
Drobné listy jsou obkopinatého nebo obvejčitého tvaru, s pilovitým až celokrajným okrajem.
Jednoúborové květy vyrůstají na bezlistých stvolech. Okvětní plátky jsou bílé až narůžovělé barvy a střed je sytě žlutý. 
Je rozšířena od Evropy až po Kavkaz. Roste v každém trávníku, na louce, u potoků a podél cest a plotů. 


Nejlepší pro sběr jsou jarní květy, které mají nejvyšší obsah léčivých látek. Sušíme je rozložené v jedné vrstvě na stinném místě, kde proudí vzduch.
Můžeme použít i čerstvé listy. Bylinka slouží nejen k léčebným účelům a vaření, ale velmi dobře odpuzuje i škůdce, proto se přidává do rostliných jích. Které slouží jako ekologická ochrana ovoce a zeleniny během vegetačního období.


Květy obsahují hořčiny, slizy, silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, saponiny a minerální látky.
Zevně se používá ve formě zábalů a obkladů na zanícená místa a špatně se hojící rány. Pro tyto účinky byla velmi často používána ve válkách při ošetřování vojáků. Též se přidává do koupelí na léčbu vředů.
Vnitřně se užívá ve formě čaje. Usnadňuje vykašlávání, odhleňuje, působí protizánětlivě a močopudně. Podporuje látkovou výměnu jater a kloktáním pomáhá při zánětu dutiny ústní a hrdla. Blahodárně působí i na žlučník, proto ho užíváme při obtížích s tímto orgánem. 


Ps: vyzkoušet jí můžete i v kosmetice. Vyrobte si z ní domácí olejíček, který má zklidňující účinky. Takže se skvěle hodí na ekzémy, vyrážkya na problematickou a citlivou pleť. Voňavý čaj zase provoní vlasy a zatočí s lupy. ;)