Polníček kozlíček (Valerianella locusta)

Tak tenhle prcek je můj nejoblíbenější salát. Je jedním z nejranějších salátových zelenin a jeho pěstování je fakt hračka. Navíc se může vysévat průběžně po celou sezónu. Tak šup pro semínka! Polníčku se bude dařit i v truhlíku za oknem... ;) Jeho nasládle oříšková chuť je skvělá na vařené brambory. Výborná je i kombinace s dýňovým olejem.  

Původně rostl planě na každé louce, takže se v kuchyni používal už od středověku. Nejvíce se konzumovala v postním období před Velikonocemi. Velmi v oblibě ho mají ve Francii, kde je nazýván měkoučkým či postním. Začal se pěstovat v 17. století v západní Evropě. 

Tahle jednoletá vidličnatě větvená bylinka roste na vlhkých loukách, v zahradách, okolo polních cest a na krajích lesa. Je rozšířena po celé Evropě, v přední Asii, severní Africe a Americe. Nejprve vyrůstá listová růžice, která je složena z malých chlupatých listů. Ty jsou zpočátku celokrajné, podlouhlé, ale postupně se mění na úzce kopinaté.
Růžice odumírá a objevuje se 5 - 40 cm dlouhá rýhovaná lodyha. Drobné bílé kvítky rostou v nahloučených vidlanech. Kvete od dubna do května. 
Sbíráme mladé lístky od března až do podzimu. Někdy může i přezimovat, proto ho lze sbírat i v zimě. Používáme ho čertsvý jako zpestření salátu, do nádivky nebo pomazánek. 

Mladé lístky jsou plné antioxidantů, rutinu, luteinu, kyseliny listové, vitamínu C, A, B a E. Také obsahuje plno minerálů jako je vápník, draslík, fosfor, železo a hořčík, které ho má nejvíc ze všech divokých bylin. Posiluje srdce a imunitu, zvyšuje vitalitu, schopnost soustředění a odolnost vůči stresu. Podporuje krvetvorbu a pomáhá při jarní únavě.  

258px-Illustration_Valerianella_locusta0.jpg