Vegan tofu paštika

Po dlouhé době zase jeden výborný recept! Poslední dobou docela tíhnu k veganským receptům a snažím se omezit konzumaci živočišných produktů na minimum. Proto vznikla tahle pomazánka jako alternativa klasickým paštikám. Kombinace oříšků a sušených rajčat je prostě nepřekonatelná! Taky je super, že jí můžete připravit z domácích surovin a zabere minimum času. A to je přeci nejlepší vaření! :)

Potřebujeme:
1 tofu
3 - 4 hrsti vlašských ořechů
1 hrst sušených rajčat
1 cibule
sůl, pepř

Postup:
Cibulku nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce do sklovata. Mezitím si rozmačkáme vidličkou tofu a přidáme k cibulce. Podlijem trochou vody a necháme mírně vychladnout. Potom vložíme do mixeru spolu s oříšky a rajčaty. Rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.

Dobrou chuť!

TIP: úplně nejlepší je s kváskovým chlebem. Pokud pořád váháte, zda ho nezkusit upéct, tohle je skvělý důvod!  

PS: moc děkuji za krásné fotky TastyTalkings! :)

Dýňový dip nasladko

Ano, začal nám podzim a my se můžeme těšit na jídla, která se v létě jíst nedala. Zahřívací polévky, hutné kaše a spousta dalších dobrot.
Dýně je typická pro tohle období. Svou zářivou barvou rozsvítí naše talíře a zásobí nás energii, kterou potřebujeme před zimou ještě načerpat.
Tenhle recept je rychlý a jednoduchý, jak facka. Za to vás překvapí svou neobvyklou chutí. Skvěle se hodí k palačinkám nebo lívancům.

Potřebujeme:
1/2 upečené dýně Hokkaido
1 jablko nastrouhané nahrubo
půl lžičky skořice
půl lžičky kardamonu
med podle chuti

Postup:
Dýni rozpůlíme a odstraníme semínka (ty si můžeme usušit a schovat na příští rok :) ). Půlku pečeme na 180°C asi 30 minut. Poté necháme vychladnout, vydlabeme, přidáme koření, med a rozmixujeme. Smícháme s nastrouhaným jablkem a máme hotovo! 

TIP: můžeme přidat oblíbená semínka, oříšky nebo kakaové boby.
 

Mátový sirup

K létu neodmyslitelně patří máta. Pro ty, kdo mají máty lán, je tento recept, jak dělaný. Dejte sbohem všem přeslazeným sirupům a limonádám. Bez obav ho můžete dát dětem a skvěle se hodí k zahradní párty či grilování. :)

Potřebujeme:
4 vrchovaté hrsti máty
3 l vody
0,5 kg cukru + 150 ml silného odvaru ze stevie (lze nahradit 2 kg cukru)
3 citróny

Postup:
Vodu převaříme a necháme ji vychladnout na 40°C. Pokud je máta od zeminy, propláchneme ji a vložíme do hrnce. Přidáme cukr, stevii a šťávu z citrónů. Zalijeme vychladlou vodou, přiklopíme a odneseme do chladna a temna. Necháme alespoň 12 hodin louhovat. Po 12 hodinách tekutinu přecedíme přes plátenko a povaříme 5 - 10 minut. Horké plníme do lahviček a skladujeme v chladnu a temnu. Po otevření doporučuji skladovat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

TIP: Sirup nemusíte pít jen zředěný vodou. Skvěle si rozumí s ovocem (jahody, maliny, rybíz) a ostatními bylinkami (meduňka, levandule, tymián). Takže klidně experimentujte a přidávejte do vody, co vám zrovna roste na zahrádce. ;)

Chřestový salát se ztracenými vejci

Proč právě chřest? Protože máme zrovna chřestovou sezónu, která trvá jen velmi krátce. Jeho nezamněnitelná, jemná chuť stojí za vyzkoušení! :)

Potřebujeme:
10 výhonků zeleného chřestu
2 vajíčka
2 rajčata
1 stroužek česneku
hrst sušených rajčat
sůl, pepř
olej

Postup:
Chřest očistíme, svážeme na dvou místech provázkem a postavíme do hrnce tak, aby špičky čouhaly ven z hrnce. Vaříme v osolené vodě asi 1 - 3 minuty (podle tloušťky výhonků). Po uvaření vyjmeme a necháme vychladnout.
Česnek nakrájíme nadrobno a vhodíme do pánve s olejem. Až začne vonět, přidáme na plátky nakrájená rajčata a opékáme, dokud nezezlátnou. Poté přidáme sušená rajčata a opatrně promícháme, osolíme a opepříme.
Nakonec do vroucí vody vhodíme rozklepnutá vajíčka a vaříme asi 1 - 2 minuty, aby byl bílek uvařený, ale žloutek ještě tekutý. Z chřestu odstraníme provázky a nakrájíme podle libosti.  Můžeme ozdobit parmazánem nebo opraženými vlašskými oříšky.

A máme hotovo! Opravdu jednoduché a lehké jídlo na teplé dny. :)






Pampeliškový med

Kdo hledá alternativu bílého cukru, pro toho je vhodný pampeliškový med. Nejen, že je to přírodní sladidlo, tudíž je zdravější, ale velmi se osvědčil i při nachlazení. Proto pokud ho bude používat do sladkých jídel, zároveň budete preventivně bojovat proti nachlazení! A to je skvělé, nemyslíte?!
Tak honem na louky pro pampelišky! :)

Potřebujeme:
2 l pampeliškových květů bez stopek
0,5 kg krupicového cukru (používám třtinový)
1 šálek odvaru ze stevie (lze nahradit 0,5 kg cukru)
1,5 l vody
3 - 4 citrony (pokud máte bio, tím líp! :) )

Postup:
Květy trháme nejlépe ráno, když je střed květu ještě mírně uzavřen. Když je doneseme domů, vložíme je na tác, aby nám případní broučci a hmyz nezůstali na květech. Mezitím si uvaříme vodu a necháme ji vychladnou. Potom květy přendáme do velkého hrnce. Do čajového hrnečku si dáme 1 lžíci listů ze sušené stevie a zalejeme je vroucí vodou. Stevie je přírodní sladidlo, vhodné i pro diabetiky, kterou seženete ve zdravých obchůdcích a nebo si můžete koupit sazeničku a vypěstovat si vlastní! ;)
Do hrnce vsypeme cukr, vymačkáme šťávu s citronů, přidáme vychladlou vodu a přecezený výluh ze stevie. Vše pěkně promícháme, přiklopíme a necháme do druhého dne stát v chladnu a temnu.
Druhý den med přecedíme přes plátýnko nebo bavlněný kapesník a na středním ohni zahříváme alespoň 20 minut.
Pampeliškový med vám nezhoustne tak, jako pravý med. Proto se nelekejte řidší konzistence. Hotový pampeliškový med nalejeme do skleniček, popíšeme (abychom věděli, co jsme si vyrobili :) ) a uložíme na chladné a temné místo. Neotevřený med vám vydrží rok, klidně i déle. 

A máme hotovo! Bylo to velmi jednoduché, že? :)



Snadné čokoládové cupcakes

Historicky první recept! Dneska začínáme trochu nezdravě, ale občas se hřešit musí! A kombinace čokolády a rozvařeného ovoce vás dostane do gastronomického nebe! :)

Recept je 12 kousků.

Na cupkes potřebujeme:
75 g Hořké čokolády (čím víc %, tím líp ;) )
250 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
30 g kakaa
150 g krupicového cukru
1 lžička jedlé sody
3 vajíčka
120 ml vychladlé kávy
120 ml podmáslí
100 ml rostliného oleje

Na čoko máslový krém potřebujeme:
100 g hořké čokolády (čím víc %, tím líp ;) )
150 g změklého másla
100  moučkového cukru
2 lžíce plnotučného mléka

Na ovocnou náplň potřebujeme:
Hrst malin
Hrst ostružin

Postup - cupcakes:
Troubu předehřejeme na 160° C. Čokoládu nalámeme na menší kousky, pak jí vsypeme do větší mísy a přimícháme sypké přísady. Tekuté ingredience dáme do samostatné misky a vyšleháme. Poté postupně přidáváme k sypké směsi a prošleháváme dokud nevznikne hladké kompaktní těsto. Připravíme si plechy s důlky na cukes. Do každého otvoru vložíme papírový košíček adekvátní velikosti nebo můžeme otvory vymazat másla a vysypat moukou. Do připravených důlků opatrně vlijeme těsto, asi do dvou třetin jejich výšky. Pečeme asi 20 minut, nebo dokud nebudou na dotek pružné.

Postup - Ovocná náplň:
Směs ovoce vložíme do rendlíčku rozvaříme.

Postup - krém:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo, přidáme moučkový cukr a dobře vyšleháme. Postupně přdáme i mléko a opět vyšleháme. Naposled přidáme čokoládu a šleháme dokud není krém úplně spojený.

Do upečených cupcakes uděláme jídelní hůlkou důlek a naplníme ovocnou nádivkou. Poté naneseme krém. Můžeme zdobítkem nebo jen tak - hala, bala. :) A dozdobíme podle chuti a nálady. Já se snažím vždy používat sezóní květy. Proto jsem je ozdobila kvítky pravých fialek a lístky máty! 

PS: omlouvám se za food styling a fotky, ale i na tom se pilně pracuje!

Tak krásný zbytek neděle!

edit1.jpg
Edit2.jpg