Mátový sirup

K létu neodmyslitelně patří máta. Pro ty, kdo mají máty lán, je tento recept, jak dělaný. Dejte sbohem všem přeslazeným sirupům a limonádám. Bez obav ho můžete dát dětem a skvěle se hodí k zahradní párty či grilování. :)

Potřebujeme:
4 vrchovaté hrsti máty
3 l vody
0,5 kg cukru + 150 ml silného odvaru ze stevie (lze nahradit 2 kg cukru)
3 citróny

Postup:
Vodu převaříme a necháme ji vychladnout na 40°C. Pokud je máta od zeminy, propláchneme ji a vložíme do hrnce. Přidáme cukr, stevii a šťávu z citrónů. Zalijeme vychladlou vodou, přiklopíme a odneseme do chladna a temna. Necháme alespoň 12 hodin louhovat. Po 12 hodinách tekutinu přecedíme přes plátenko a povaříme 5 - 10 minut. Horké plníme do lahviček a skladujeme v chladnu a temnu. Po otevření doporučuji skladovat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

TIP: Sirup nemusíte pít jen zředěný vodou. Skvěle si rozumí s ovocem (jahody, maliny, rybíz) a ostatními bylinkami (meduňka, levandule, tymián). Takže klidně experimentujte a přidávejte do vody, co vám zrovna roste na zahrádce. ;)