Pampeliškový med

Kdo hledá alternativu bílého cukru, pro toho je vhodný pampeliškový med. Nejen, že je to přírodní sladidlo, tudíž je zdravější, ale velmi se osvědčil i při nachlazení. Proto pokud ho bude používat do sladkých jídel, zároveň budete preventivně bojovat proti nachlazení! A to je skvělé, nemyslíte?!
Tak honem na louky pro pampelišky! :)

Potřebujeme:
2 l pampeliškových květů bez stopek
0,5 kg krupicového cukru (používám třtinový)
1 šálek odvaru ze stevie (lze nahradit 0,5 kg cukru)
1,5 l vody
3 - 4 citrony (pokud máte bio, tím líp! :) )

Postup:
Květy trháme nejlépe ráno, když je střed květu ještě mírně uzavřen. Když je doneseme domů, vložíme je na tác, aby nám případní broučci a hmyz nezůstali na květech. Mezitím si uvaříme vodu a necháme ji vychladnou. Potom květy přendáme do velkého hrnce. Do čajového hrnečku si dáme 1 lžíci listů ze sušené stevie a zalejeme je vroucí vodou. Stevie je přírodní sladidlo, vhodné i pro diabetiky, kterou seženete ve zdravých obchůdcích a nebo si můžete koupit sazeničku a vypěstovat si vlastní! ;)
Do hrnce vsypeme cukr, vymačkáme šťávu s citronů, přidáme vychladlou vodu a přecezený výluh ze stevie. Vše pěkně promícháme, přiklopíme a necháme do druhého dne stát v chladnu a temnu.
Druhý den med přecedíme přes plátýnko nebo bavlněný kapesník a na středním ohni zahříváme alespoň 20 minut.
Pampeliškový med vám nezhoustne tak, jako pravý med. Proto se nelekejte řidší konzistence. Hotový pampeliškový med nalejeme do skleniček, popíšeme (abychom věděli, co jsme si vyrobili :) ) a uložíme na chladné a temné místo. Neotevřený med vám vydrží rok, klidně i déle. 

A máme hotovo! Bylo to velmi jednoduché, že? :)