herbarium logo tra m.png

Bylinky, to je, oč tu běží. Jsou krásné, jsou léčivé a jsou všude kolem nás. 

Smetánka lékařská

Smetánka lékařská

Když vykoukne jarní sluníčko a s ním i ty známé žluté heboučké květy, které září na všech loukách okolo. Tak pak už si říkám, že je jaro opravdu tady a teším se na všechny léčivé byliny a jejich sbírání! <3 Z pampelišky dělám nejradši pampeliškový med. A v neposlední řadě mám moc ráda chuť pampeliškového čaje z kořene. Vůbec není hořký, jak by jste si možná mysleli. Ba naopak! Je skoro až nasládlý a tak zdravý pro naše tělo. Tak hurá na pampelišky! Květy do hrnce a kořeny do konvice.

 

Lidově se jí také říká husí kap, herba urinaria, mlíčí nebo lucerny. Všechny názvy odkazují buď na vzhled rostlinky nebo její účinky na náš organizmus. Jako tomu je třeba u herba urinaria, kdy název poukazuje na to, že je bylina velmi důležitá pro naše močové ústrojí.

smetanka_lekarska_1_625x800.jpg
 

Květy

Tato vytrvalá bylina kvete od května do října. se sbírají nejlépe zrána, ještě když je střed květu mírně uzavřen. Nasbíraný květ nelze sušit. Je třeba ho ihned zpracovat, proto je nejčastější způsobe zpracování, právě pampeliškový med.

Listy

můžete sbírat průběžně od května až do řijna, nejlépe před květem, kdy je více účinných látek v listech. Vybíráme pěkné, velké a plně rozvinuté listy. Ty, následně sušíme v tenké vrstvě a pravidelně je promícháváme, aby se sušily rovnoměrně a nezapařily se. Z takto usušených listů můžeme uvařit čaj, který má pročišťující účinky.
Použít se dají, ale i čerstvé listy, podobně jako salát, tedy přidat je do polévek, pomazánek, salátů a nebo do nádivek.
Kořen se sbírá nejčastěji na podzim či na jaře. Vyryté části důkladně omyjeme, nakrájíme na kousky a usušíme.

 

A jak píše Maria Trebben: "Denně žvýkat až deset omytých smetánkových stvolů! A je člověk zdráv celý rok!"

 

Obsah látek

Zelené části byliny obsahují vitamín C, mají vysoký obsah minerálů (měď, draslík a mangan) a karotenoidů. Kořen pak aminokyseliny, hořčiny, inulin, taraxacin a třísloviny.
Odvar z kořene či listů se používá při onemocněních jater, ledvin, močového měchýře a trávicí soustavy. Také skvěle snižuje cholesterol v krvi a blahodárně působí na žlučník, proto je velmi vhodný pro diabetiky.
Zevně působí proti hemoroidům a poševnímu zánětu (koupel z listů). Také jsou známé její pozitivní účinky na duševní zdraví.
Pampeliškový med se velmi osvědčil při nachlazení. Výborně detoxikuje, zlepšuje trávení a omlazuje pleť. Rovněž čistí krev a je tak vynikajícím prostředkem proti ekzémům, svědění pokožky a akné. Dobře poslouží jako sladidlo do léčivých čajových směsí proti kašli.





Pokud vás zajímají bylinky, tak mrkněte na další články. Třeba narazíte na svou oblíbenou! :)

Jahodník obecný

Jahodník obecný